Ev İçin Güneş Enerjisi Elektrik Üretimi Nasıl Olur ?

Ev için güneş enerjisi ile elektrik üretim sistemleri, şebeke enerji hattından uzak olan alanlarda yaygın olacak kullanılmaya başlanmaktadır. Şebeke hattından uzak ve ürettiği elektriği akülerde depolayan sistemlere off-grid güneş enerjisi sistemi adı verilmektedir. Azalan maliyetler ve avantajlı kurulum fırsatları ile birçok çiftçi ve yatırımcı ülkemizde de güneş enerjisi sistemlerine önem vermeye başlamıştır. Aşağıda size güneş enerjisi sistemleri için ürünleri ve ürünlerin montajı ile ilgili bilgiler vereceğiz.

Güneş Paneli Nedir ?

Yeryüzüne düşen güneş ışığının enerji miktarı, günümüzde kullandığımız dünya enerji miktarının tam 10 bin katıdır. Bu yüzden insanoğlu enerji ihtiyacını karşılamak için dünyaya gelen güneş ışınlarının sadece 0,01’ini verimli kullanması yeterlidir. Güneş panelleri de, dünyaya gelen güneş ışıklarını elektriğe çevirirler.

Polikristal Güneş Paneli Nedir ve Nasıl Üretilir ?  

 Polikristal paneller , monokristal güneş panellerine göre potada çekme prosesi işlemi gerektirmediğinden daha uygun maliyetlidir. Polikristal güneş panellerinde silikon ham haldeyken eritilir kare hücre haline getirilir. Böylece polikristallerinin üretim maliyeti monokristallere göre daha uygundur. Polikristal güneş panelleri, düşük maliyetli olduğundan daha yaygın üretime sahiptir.  Fakat polikristal güneş panellerinin verimliliği, monokristal ile kıyaslandığında daha düşüktür.  Polikristal güneş panellerinin verimliliği genellikle 13-16 oranındadır.

Monokristal Güneş Paneli Nedir ve Nasıl Üretilir ?  

Yukarıda polikristal güneş panellerini anlatırken değindiğimiz gibi monokristal güneş panelleri, yüksek dereceli silikondan yapılmıştır ve  bundan dolayı monokristal paneller yüksek verimlilikle çalışırlar. Monokristal güneş panellerinde performans oranları 15-20 oranındadır.  Monokristal güneş panelleri daha verimli olduğundan uzay istasyonlarında uydularda da kullanılır.  Monokristallerin dezavantajı daha pahalı olmasıdır. Fakat Ekonomik Solar ’da her zaman en uygun ve A kalite monokristal güneş panelleri, polikristal güneş panelleri fiyatlarına satılmaktadır.

Şarj Regülatörü Nedir ve Nerelerde Kullanılır ?

Güneş panellerinden üretilen elektrik enerjisinin akülere doğru voltaj ile depolanması için şarj regülatörleri ( şarj kontrol cihazı ) kullanılmaktadır. Güneş panellerin üretilen voltaj değeri güneşin gün içindeki konumuna veya havanın bulutlu olmasına göre değişiklik göstereceği için şarj regülatörleri kullanılmadan, akülerin şarjları yapılırsa akülerinin ömrünün kısalmasına sebep olacaktır. Regülatörlerin görevi, sistemdeki akülerin doğru voltaj ile şarj olmasını sağlamaktır. Şarj regülatörlerinde yaşanan yeniliklerden biriside akülerin şarj durumunu LCD ekrandan göstermesidir.

Şarj kontrol cihazları güneş panellerinden gelen DC voltajı regüle ederek aküleri dolduracağı için genellikle 12Volt , 24Volt veya 48 Volt olarak üretilmektedir. Siz kullanacağınız sisteme göre bunlardan birisini seçebilirsiniz. Yaygın olarak bağ evlerinde aydınlatma, televizyon gibi ihtiyaçları karşılamak için kullanılan güneş panelleri ve aküler 12 volt olarak kurulur fakat çamaşır mak. Pompa gibi daha güçlü yükleri çalıştırmak için 24 volt veya 48 volt sistemlerde tercih edilir.

Jel Akü Nedir ve Nasıl Anlaşılır ?

Jel akülerin adı içersinde jel kıvamda bulunan elektrolitlerden gelmektedir. Jel aküler ağır çevresel etkilere göre daha dayanıklı olarak tasarlanmışlardır. Özellikle sıcaklığa ve titreşime son derece dayanıklılardır ve bakım gerektirmezler. Bu yüzden yenilenebilir enerji sistemlerinde ve marin tipi deniz araçlarında tercih edilirler.  Jel Akü şarj süreleri uzundur, diğer akülere göre derin deşarjdan sonra bile şarj edilerek kullanılabilirler. Güneş paneli ve rüzgar türbini gibi sistemlerde, 0günlük kullanım için idealdir. Uzun süreli deşarjlarda mükemmel sonuç verirler. Jel Akülerde ömrünü uzatmak için ızgaralarda paslanmayı önleyen kalın plaka mevcuttur. Piyasada bulunan bazı aküler jel diye satılmasına rağmen jel değillerdir. Bunu markanın orijinal etiketinin üzerinde ve ambalajında bulunan GEL ibaresinden anlayabiliriz.

 Jel Akünün Avantajları Nedir ?

Sıradan kurşun asit aküler, enerjiyi depolama ihtiyacı olan birçok sistemde yaygın olarak kullanılmaktadır.Sıradan akülere göre jel aküler ise yüksek performansa ihtiyaç duyulan sistemlerde, sulu ve bakım gerektiren akülerin yerine geçmiştir. Jel akülerin çalışma prensibi O2 recombination yöntemiyledir. Jel akülerin içinde gaz fazına geçen elementler vardır ve bu elementler yoğunlaşarak kimyasal reaksiyona dahil olurlar. Bu sebeple, jel akülerde güvenlik için yüksek basınçta açılan özel valf sistemi bulunur. Bu valf gazların aküden çıkmasını engelleyerek akünün su kaybetmesini minimuma indirir. Jel aküler bakım gerektirmediği için diğer aküler gibi saf su ilavesine ihtiyaç duymazlar. Jel akülerde akü valfi zorlayarak açılmaz. Valfin açılması gaz kaçışına sebep olacağı için akünün ömrünü azaltır.

Solar İnverter Nedir ?

İnverter güneş panellerinin ürettiği doğru akımı ( DC Volt ) alternatif akıma ( AC Volt ) çeviren cihazlardır. Modern inverterlerle dc volt gerilimin, ac volta çevirirken ufakta olsa verim kaybı yaşanabilir. İnverterler on-grid inverter ve off-grid inverter olmak üzere ikiye ayrılır. Off-Grid sistemlerinde kullanılan inverterler şebeke elektriğinin olmadığı yerlerde yaylın olarak kullanılırlar ve onlarda kendi içlerinde ayrım gösterirler.  İnverterler iki şekilde çıkış dalgası üretirler. Bunlarda birisi modifiye sinüstür diğeri ise tam sinüs.

Modifiye Sinüs İnverter Nedir ?

Modifiye inverterler, tam sinüs inverterler gibi saf sinüs çıkış dalgası vermezler. Bu yüzden buzdolabı, çamaşır makinası, pompa gibi daha hassas motorlu cihazlarda kullanılması tavsiye edilmez. Modfiye sinüs inverterler böyle hassas cihazların bozulmalarına sebep olabilirler.

Tam Sinüs İnverter Nedir ?

Tam sinüs inverter akülerden gelen dc voltajı şebeke dalgası şeklinde ve frekansında çıkarır. Tam Sinüs inverterlerin verimleri  89 ile  94 arasında değişmektedir. Çalışma frekansları da 50 / 60 Hz’dir. Tam sinüs inverterler, buzdolabı,  hidrafor, çamaşır makinası gibi motorlu yüklerde sorunsuz çalışma sağladıklarından dolayı modifiye sinüs inverterlere göre daha yaygın kullanılırlar. Aynı zamanda komprasör gibi yüksek akım çeken cihazların çalışmasında, yüksek demeraj özelliğinden dolayı bu inverterlerin kullanımı tercih edilir.  Güneş panellerinde üretilen 12 volt, 24 volt, 48 volt DC akımı, AC akıma çevirdikleri için hemen hemen her güneş enerjisi sisteminde inverter kullanıldığını görüyoruz.

Şebeke Bağlantılı Tam Sinüs İnverter Nedir ?

Günümüzde gelişen teknoloji ile inverterler daha kullanışlı ve çözüm odaklı olmaya başladılar. Son zamanlarda güneş enerjisi sistemlerinde yaygın olarak kullanılmaya başlanan şebeke bağlantılı inverterler ( akıllı tam sinüs inverter ), diğer off-grid inverter gibi şebekeden uzakta değil de şebeke ile senkronize çalışmaktadır. Diğer off-grid inverterlerin içerisinde şarj kontrol cihazı olmamasına rağmen, şebeke bağlantılı tam sinüs inverterler aynı zamanda güneş panellerinden gelen elektriği şarj kontrol cihazından geçirerek akü şarjına yönlendirir. Aynı zamanda en büyük özelliklerinden, hatta en önemli özelliğinden biriside güneş panelleri ve akülerde enerjinin kalmadığı durumlarda otomatik olarak bağlandığı şebekeden elektriği alarak, enerji ihtiyacının kesintiye uğramadan devam etmesini sağlamaktır. Akıllı Sinüs inverterler sadece şebekeye bağlı değil aynı zamanda şebekeden uzak olan yerlerde de çok verimli şekilde kullanılabilir.