Günümüzde tarımdan sulamaya, enerjiden yakıtlara kadar birçok alanda gelişen teknolojinin imkânlarından faydalanıyoruz. Gelişen teknoloji elbette belirli bir alanı içerisinde sınırı olan bir kavram değildir.

Günlük hayatta 2000’li yılların başından itibaren akıllı telefonlar, tabletler, internet erişimleri, diz üstü bilgisayarlar gelişen teknoloji unsurları olarak insanların kullanım alanlarında hizmet vermeye devam ediyor. Akıllı telefonlar, her gün hayatımızda sürekli olarak güncellenerek modelleri gelişmekte.

Şimdilerde ise bir yapay zekâ güncel olarak tartışılmaktadır. Öyle ki üniversitelerin yapay zekâ mühendisliği bölümlerini açmasıyla geleceğin ana dallarından biri olması beklenmektedir. Şimdiler de robotlar hayatımıza girmeye başlarken gelişen teknoloji hayatımızı kolaylaştırmaya devam ediyor.

Bugün gelişen teknoloji ürünlerinden biri olan akıllı şebekeyi ele alacağız. Akıllı şebeke nedir sorusuna geçmeden önce klasik şebekenin açıklamasını yapmak fayda olacaktır. Bu sayede akıllı şebeke ile klasik şebeke arasındaki farkı daha kolay gözlemlemek mümkün olmaktadır.

Akıllı Şebeke Nedir?

Akıllı şebeke, tedarikçiler ve tüketiciler arasında karşılıklı elektronik iletişimin sağlaması amacıyla akıllı sayaçların ve izleme sistemlerinin şebekeye eklenmesidir. Sayaçların eklenmesi sayesinde elektrik şebekesi izlenir ve güncellenir.

Akıllı şebekeler yardımıyla enerji dağıtımı sırasında kullanıcıların güvenliğini de sağlanmaktadır. Diğer bir deyişle akıllı şebekenin asıl amacının üreticiler ve tüketiciler arasında basit ve hızlı iletişim sağlarken gerekli güvenliğin elde edilmesi olduğunu söyleyebiliriz. Akıllı şebeke sistemlerinin gelişmesi nedeniyle klasik şebekelere olan talep azalmaktadır.

Klasik Şebeke Nedir?

Klasik şebeke otomasyon kullanmayan güç dağıtım sistemlerine denir. Günümüzde geleneksel şebekelerden ziyade akıllı şebekelerin tercih edilmesinde birçok neden mevcuttur. Klasik şebeklerin sürekli artan enerji talebi bu tercihlerde önemli bir neden olarak karşımıza çıkmaktadır.

Klasik şebeke, merkezi bir elektrik santralinde üretilen elektriği belli bir voltaj seviyesine yükselterek elektrik iletimini sağlayan sistemdir. İletimden sonra voltaj seviyesini kademeli olarak düşürür, böylece elektrik dağıtımı ve son kullanıcıya ulaşması sağlanır.

Günümüzde değişen elektrik kullanım alışkanlıkları nedeniyle çevresel karbon salınımı artmaya devam etmektedir. Çevreye yayılan karbon ayak izlerini minimumda tutmak çevrenin korunması açısından önemlidir. Örneğin kablodan akım geçerken kablo ısınır ve kayıplar meydana gelebilir. Ne olursa olsun, akıllı şebekeye geçiş çevresel anlamda birçok avantaj sunmaktadır.

Akıllı Şebekenin Avantajları Nelerdir?

Akıllı şebeke avantajları nelerdir? Bu sorunun cevabı günlük hayatın içerisinde elektrik kullanımı sağlayan birçok insan tarafından merak edilmektedir. Dilerseniz yaptığımız araştırmalar sonucunda sağlanan bilgileri paylaşalım.

Akıllı şebeke kullanmanın birçok faydası vardır. Enerji sektörünün güvenli kullanımında önemli bir öncüdür. Akıllı şebekelerin birçok faydası vardır. Bu faydalar hem ekonomik hem de çevre sağlığı açısından son derece önemlidir. Akıllı şebekenin faydaları aşağıdaki gibi özetlenebilir.

  • Enerji kaybını önleyerek daha verimli güç iletimi sağlar.
  • Akıllı şebeke sayesinde, elektrik kesintisinden sonra sistem hızla eski haline dönmektedir.
  • Enerji talebi azalır, böylece elektrik fiyatlarını düşürerek tasarrufa yardımcı olur.
  • Yenilenebilir enerji santralleri inşa edildikçe şebeke entegrasyonunun hızlanmasını sağlar.
  • Çevreye yayılan karbon emisyonlarının önlenmesi konusunda yarar sağlar. Tüketicilere enerji tüketimi konusunda daha kapsamlı bilgi ve tarifeler sunarak tasarruf etmelerini sağlamaktadır.
  • Akıllı şebekeler teknolojik altyapıdan yararlanır. Böylece teknisyen veya mühendis müdahalesi olmadan kendi kendini iyileştirmeye imkânına sahiptir.
  • Akıllı şebekeler ayrıca arıza tespiti için durum tahmin etme özelliğine sahiptir.