Akülerin Ömrünü Etkileyen Faktörler Nelerdir?
Depolanabilir ve taşınabilir bir enerji kaynağı olan akü teknolojisinde çok yol kat edildi. Aküler artık günümüzde küçük bir boyutta büyük miktarda enerji taşıyabilir ve depolayabilir özelliklere sahiptirler. Akülerin ömrümü etkileyen faktörler nelerdir? Bu sorunun cevabını sizler için araştırdık Dilerseniz elde ettiğimiz bilgileri sizlerle paylaşalım.
Akülerin ömrünü etkileyen faktörler arasında akünün bulunduğu ortamın ısısı gelmektedir. Akü kapasitesi genellikle 25°C ortam sıcaklığına göre ayarlanmaktadır. Bu sıcaklıktan alt ve üst katlara doğru sapmalar, akü performansını ve ömrünü etkilemektedir. Akülerin ortalama ömrü, 25°C’den her 8,3°C artış için %50 azalmaktadır. 2 yıllık ortalama akü ömrü böyle bir durumda otomatik olarak 1 yıla düşmektedir.
Akülerin ömrünü etkileyen faktörler arasında akünün yapısında bulunan elektrokimyasallar gelmektedir. Akülerin saklama ve güç taşıma kapasitesi elektrokimyasal ürünün ömrüne bağlıdır. Gerekli tüm saklama, bakım ve kullanım talimatlarına uyulsa bile elektrokimyasal maddelerden dolayı belli bir süre sonra akülerin değiştirilmesi gerekecektir.
Akülerin ömrünü deşarj döngüsü etkilemektedir. Aküler ilk başta amaçlanan kapasitesinin %100’üne sahiptir. Bununla birlikte, her deşarj ve sonraki şarjda, aküler göreceli olarak kapasitesi azalmaktadır. Akü içerisinde yer alan kimyasallar bittiğinde akü zayıflar ve değiştirilmesi gerekir.
Akülerin ömrünü etkileyen faktörler arasında düzenli bakım faaliyetleri de gelmektedir. Düzenli ve önleyici bakım akü yapısında yer alan gevşek bağlantıları önleyerek, korozyonu temizleyerek akülerin çalışma ömrünü uzatmakla kalmaz, aynı zamanda üretkenlik ömürlerinin sonuna yaklaşan pilleri de tespit eder. Yalıtılmış piller, bakım gerektirmeyen aküler olarak adlandırılsa da, yine de düzenli bakım gerektirir. Bakım gerektirmeyen terimi basitçe sıvı eklenmesi gerekmediği anlamına gelmektedir. Bugün piyasada yer alan akülerin çoğu sürekli olarak şarj edilmektedir. Bu tür şarj işlemi, pilin iç kimyasını bozar ve pilin ömrünü yüzde elliye kadar azaltma durumu oluşabilmektedir.
Akülerin ömrünü etkileyen bir diğer faktör ise akülerin depolanma koşullarıdır. Akülerin ortalama olarak 12 ila 18 ay arasında raf ömrü vardır. Akülerin depolanması sırasında kurşun asit içerikli aküleri asla kısmen veya tam boşalmış durumda tutulmaması gerekmektedir. Akülerin uzun süreli depolanma durumlarında 6 ayda bir kere şarj edilmesi uygundur.
Akülerin şarj durumlarında da dikkat edilmesi gereken önemli detaylar mevcuttur. Akülerin maksimum 12 saat süreyle yüksek gerilim ve sabit akım ile şarj edilmesi tavsiye edilmektedir.
Aşırı şarj voltajı, akünün yüksek bir şarj akımı çekmesine neden olur, bu nedenle aşırı ısı açığa çıkar ve emniyet valfinden gaz kaçar. Bu da pozitif plaka malzemesini kısa sürede aşındırır ve pil ömrünü hızla azaltır.
Aküler güç depolama elemanlarıdır ve doğru akım gerilimiyle şarj edilmelidirler. Doğru akım şarj geriliminin üzerine binen alternatif akım gerilimler akülerin çalışma ömrünü kısaltmaktadır.
Akülerin Uzun Ömürlü Olması İçin 8 İpucu
1- Araçlarda yer alan aküleri sıcak havalardan korumak önemlidir. Araçların çalışan motorları zaten çok fazla ısı üretir, bu nedenle sıcak hava aküyü boşaltmak için yeterli olabilir. Bunun nedeni, sıcak havanın araç aküsü sıvısını buharlaştırmasıdır. Akünüzü sıcak havalardan korumak için serin bir yere veya garajınıza park etmek uygun olacaktır.
2- Araçta yer alan aydınlatma sistemlerini kapatın. İç ve dış aydınlatma, ses ve video sistemleri aküleri hızla tüketebilir. Aracınız çalışmıyorken bu sistemlerin kapatılması akünüzün daha uzun süre kullanımına imkân sunacaktır.
3- Aküler araç hareket halindeyken şarj edilebilir ancak araç kullanım süreleri 20 dakikadan az ise aküler şarj olmamaktadır. Yapılan kısa yolculuklar akülerin zamanından önce zarar görmesine neden olabilmektedir.
4- Aracınızı uzun süre kullanılmamış durumda bırakmayın. Araba aküleri doğal olarak zamanla boşalır. Bu işleme kendi kendine deşarj denilmektedir. Aracınızın düzenli kullanımı, akülerin şarjlı kalmasını sağlar.
5- Akü kutup başlarını ve bağlantı yerlerini temiz tutun. Akü terminallerinde oksidasyon oluşabilir ve potansiyel olarak aracın çekişi azalmaktadır. Ayrıca elektrik tesisatları da zarar görebilir. Oksidasyonu önlemek için terminalleri ılık suyla temizlemek gerekmektedir.
6- Araçta yer alan ön far arka far aydınlatmalarını LED ampullerle değiştirin.
7- Araç akünüzü belirli periyotlarla teste sokun. Yapılması gereken bakımların yapılması akü ömrünü uzatacaktır. Akünün çıkış voltajı hakkında bilgi sahibi olmak akü durumu hakkında fikir verecektir. Akünün daha fazla şarj edilmesi gerekip gerekmediğini size bildirir.
8- Araç akünüzün doğru konumlandırılıp takılması önemlidir. Güvenli ve düzgün bir şekilde bağlanmayan bir akü, motor hasarına ve kısa devrelere neden olabilir. Özellikle engebeli yollarda çok kullanıyorsanız, pilinizin doğru şekilde oturduğundan ve montaj braketine güvenli bir şekilde sabitlendiğinden emin olun.