Güneş Paneli ile Elektrik Üretip Devlete Satmak

Ülkemizde yenilenebilir enerji sistemlerine artan talep ile birlikte hükümet bir dizi yeni kolaylıklar açıklamaya başladı. Böylece vatandaşlar evlerinin çatılarında güneş enerjisi panelleri ile elektrik üreterek devlete elektrik satabilecekler. Böylece hem elektrik tasarrufu sağlayarak maliyetlerini düşürebilecek hem de yenilenebilir enerji sistemini bir kazanç haline getirebilecek.

Güneş Panelleri ile Kimler Elektrik Üretebilir ?

Güneş enerjisi panelleri ile apartmanlar, müstakil evler, çiftlikler veya fabrikalar elektrik üretimi yapabilecek. Üretilen elektriğin fazlası kullanılacak çift yönlü sayaç ile devlete anında satılabilecek. Eğer güneş enerjisi sisteminin ürettiği elektrik, öz tüketimi karşılamaya yeterli değilse o zaman ihyaç duyulan elektrik şebekeden satın alınabilecek. Böylece ülkemizde küçük işletmelerin, konutların kendi elektriğini üreterek ayrı bir gelir elde etmesinin önü açılmış olacak.

10 Kw Güneş Enerjisine Yeni Düzenleme

Yeni hazırlanan tasarıya göre konutların, müstakil evlerin, çiftliklerin veya fabrikaların çatılarına kurulacak olan 10 Kw güneş paneli sistemi için belediye başvuruları kaldırılıyor. Böylece bürokraside harcanan emek ortadan kalkmış oluyor. Yeni tasarıdan faydalanmak isteyen elektrik aboneleri öncelikle dağıtım firmalarına başvuruda bulunacak. Onaylanan projeler kendi aboneliklerin bulunduğu tüketim noktasına çift yönlü sayaç kullanılarak bağlantı yapabilecek.

Kiracılar Bile Konutlarına Bu Sistemi Kurabilir 

Yeni tasarıya göre kiracılar bile 2 yıllık kira sözleşmesi ile başvurularda bulunabilecek. Böylece yapmış olduğu yatırım sayesinde belki de hiç kira ödemesine gerek kalmayacak.

Yeni Güneş Enerjisi Tasarının Avantajları

Yeni hazırlanan tasarıya göre küçük kullanıcıların yapacağı yatırımın süresi kısalacak ve maliyet avantajı oluşturacak. Daha önceleri ülkemizde yaygın olarak yapılan 1 MW ve altı güneş enerjisi tarlalarında lisans zorunluluğunun kaldırılması, sektörün gelişiminde önemli bir rol oynamıştı. Şimdi güneş enerjisi çatı uygulamalarında yaşanan bu gelişme ile birlikte küçük işletmelerin, konutların veya fabrikaların çatılarında yenilenebilir enerji kaynaklarını görmemiz yaygınlaşacak. Ülkemiz diğer Avrupa ülkeleri ile güneş enerjisi sistemlerinde ciddi rekabet edebilir konuma gelecek.