Tüm dünyada yenilenebilir enerji kaynaklarına talep hızla artmaktadır. Hem ülkemizde hemde gelişmiş ülkelerde hızla yaygınlaşan altarnatif enerji kaynakları arasında güneş enerjisi sistemleri gösterilirler. Gelişmekte olan ülkelerin ağırlık verdiği bir konuda, ev, fabrika, çiftlik gibi bireysel veya kurumsal tüketicilerin çatılarına kurulacak güneş enerjisi santralleridir. Bu santraller hem öz tüketim amacı ile elektrik ihtiyacını karşılayabilirler hemde üretilen fazla elektriği devlete satabilirler. Bu yazımızda çatı üstü güneş enerjisi santrali detaylı incelemesini yapacağız.

Çatı Üstü Güneş Enerjisi Santrali Kurulumu

Ülkemizde yeni yeni yaygınlaşan çatı üstü güneş enerjisi santrali modeli, Avrupa ve Amerika’da ciddi yol kat etmiştir. Organize Sanayi Bölgeleri, fabrikalar, çiftlikler veya ev tipi konutlarda kullanılması planlanan ufak güneş enerjisi santrali ile elektrik tüketicileri, ihtiyaçları olan öz tüketimlerini karşılayabilecekler ve ürettikleri elektriği devlete satarak gelir elde edebilecekler. Bununla ilgili ülkemizde yeni bir mevzuat çalışması yapılmaktadır. Böylece eskiden olduğu gibi yüksek dosya maliyetleri ve yüksek efor sarf etmeden, kendi bölgenizde bulunan dağıtım şirketi ve belediyeden gerekli izinleri alarak elektrik üretmeye başlayabileceksiniz. Aşağıda size gerekli izinlerden ve ortalama maliyetlerden bahsedeceğiz.

Güneş Enerjisi Santrali Tip Şartnamesi Nedir ?

Lisanssız güneş enerjisi ile elektrik üretim tip şartnamesi yayınlandı. Bu şartnameye göre hazırlanacak 50 Kw güneş enerjisi santrali projelerinde, tasarım uygunluk ve kabul işlem ücreti alınmayacak. Güneş enerjisi sektöründe küçük ve büyük ölçekli işletmelerin aynı şartlar altında kabul edilmesi, yatırımcılar için ciddi maliyetler oluşturmaktaydı. yeni şartname ile birlikte artık bu süreç hem daha az maliyetli olacak hemde daha az efor gerektirecek. Sizde çatınızı elektrik santraline çevirmek istiyorsanız, bağlı olduğunuz dağıtım firması ve belediyeden gerekli izinleri hemen almaya başlayabilirsiniz.

Çatınızın Eğimi Nasıl Olmalı ve Nelere Dikkat Etmelisiniz ?

Güneş Paneli kurulumu yaparken en çok dikkat edilmesi gerekenlerin başında eğim ve gölgelenme gelmektedir. Türkiye’de kurulan sistemler çatınızın durumuna göre ortalama 15 ile 30 arasında eğimde olmalıdır. Performansı maksimuma çıkartmak için çatınıza kazandıracağız eğim son derece önemlidir. Bunun yanında ikinci bir konu ise gölgelenme durumudur. Güneş panellerinizin üzerine günün belirli saatlerinde gölge düşüyorsa, bu elektrik üretme performansınızı çok olumsuz yönde etkileyecektir. Güneş panellerinin çok düşük bir bölümünün üzerine düşen gölge bile, neredeyse bütün panelleri etkiyecektir.

Güneş Enerjisi Sistemi İçin Kaç Metre Kare Alana İhtiyacım Var ?

Güneş enerjisi sistemleri için en dikkat edilmesi gereken konulardan bir tanesi kaplayacağı alana göre hesapların yapılmasıdır. Bütçe olarak çok daha fazla kapasiteye sahip güneş enerjisi santrali kurmak istiyor olabilirsiniz fakat bunun için yeterli alanınız var mı ? Yukarıda bahsettiğimiz gibi, gölge düşen bir bölgeye solar panel yani güneş paneli kurmanız hiç mantıklı değildir. Çatınızın alanını hesaplayarak ve gölge düşen alanları, baca veya havalandırma çıkıntıları düşünerek yapacağınız hesaplama sonrasında başvuru yapmanız en doğru olanıdır. Ortalama kuracağınız sisteme göre değişmekle birlikte, orlama 1 Kw güneş paneli kurulumu için 7 ile 8 metrekare alana ihtiyacınız vardır. Mesela 50 Kw güneş enerjisi santrali için ortalama 190 adet solar panel kullanılmaktadır. Bunun içinde tahmini 400 metrekare alana ihtiyaç vardır.

Çatınız Güneş Enerjisinin Ağırlığını Taşıyabilecek mi ?

Güneş paneli tek başına çok ağır olmayabilir. Fakat çatınıza onlarca güneş paneli koymayı düşünüyorsanız, çatınızın yük taşıma kapasitesinide düşünmenizde fayda vardır. Dağıtım şirketi ve belediyeye başvuru yaptığınızda sizden statik raporu isterlerse sakın şaşırmayın. Bu sizin kuracağınız sistemin sağlıklı ve güvenli olabilmesi için son derece önemlidir ve sakın hafife almayın.

Güneş Enerjisi Santrali Maliyeti Ne Kadardır ?

Güneş enerjisi santrali kurulum maliyetleri kapasitesine ve kurulum yerine göre değişmektedir. Günümüzde en yaygın olarak onay almış projeler 1 Mw Güneş Enerjisi Santrali ‘dir. İlerleyen zamanlarda daha sıklaşacak olan sistemler ise çatı üstü güneş enerjisi sistemleridir. Detaylı fiyatlara ulaşmak için aşağıda bulunan önerdiğimiz sistemlerin fiyatlarına bakabilirsiniz.