Günümüzde çiftçilerin artan enerji maliyetleri ve enerji nakil hattından uzakta bulunan tarlalarına sulama yapmak için harcadıkları elektrik giderleri, çiftçilerin altarnatif enerjiye yönelmesine sebep olmaktadır. Güneş enerjisi ile tarla sulama yapmak ve dalgıç pompa çalıştırmak isteyen çiftçiler için hazırladığımız bu yazı ile, artan maliyetlerden veya elektrik alınamadığı için kuruyan ve çölleşen verimli topraklarımızdan bahsedeceğiz. Öncelikle ülkemizin verimli toprakları ve tarıma dayalı güçlenebilecek ekonomisi varken, ülkemizde elektrik hatlarının ulaşamadığı uzak arazilerde tarım yapılamamaktadır. Bunun en büyük sebebi böyle arazilerin mazot ile sulama yapıldığında maliyetlerin artması ve ürünün pahalıya gelmesidir. Günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte artık güneş enerjisi ile sulama yapmak mümkündür. İlk kurulum maliyeti olan sistemler yaklaşık 30 yıl boyunca çiftçilerimize, yüksek verimli ve bedava enerji kaynağı oluyor.

Güneş Enerjisi ile Dalgıç Pompa Nasıl Çalışır ?

Dalgıç pompalar bildiğiniz gibi yaygın olarak trifaze yani sanayi elektriği ile çalışmaktadır. Ülkemizde yaygın olarak kullanılan trifaze dalgıç pompaları özel olarak üretilmiş solar sürücü ( inverter ) ile çalıştırmak mümkündür. Güneş enerjisi ile tarımsal sulama sistemlerinde, güneş paneli ve solar sürücü seçimi çok önemlidir. Güneş panelinin ürettiği doğru akım elektrik, özel olarak seçilmiş ve sisteme dahil edilmiş solar sürücü üzerinden trifaze elektriğe çevrilir. Böyle sistemlerde akü kullanılmamaktadır. Sadece güneş panelleri, solar sürücü ( inverter ) ve pano mevcuttur. Bu yüzden dalgıç pompa, güneş olduğu sürece çalışmaktadır. Ülkemizde güneş enerjisi ile sulama sistemleri  ortalama 7 saat çalışmaktadır.

Tarımsal Sulamada Güneş Paneli Nasıl Seçilir ?

Güneş paneli seçimi, dalgıç pompanızın kapasitesine göre belirlenmektedir. Her güneş panelinin ürettiği güç belli olduğu için, dalgıç pompanın kapasitesi büyüdükçe kurulması gereken güneş paneli sayısıda artmaktadır. Örneğin 3 beygirlik ( Hp ) bir dalgıç pompa için minimum 16 adet güneş paneli kullanmak gerekirken, 10 beygirlik ( Hp ) dalgıç pompayı çalıştırabilmek için 48 adet güneş paneli kullanmak gerekmektedir. Bu yüzden güneş enerjisi ile tarla sulama sistemleri maliyetleri kullanılacak dalgıç pompanın kapasitesine göre değişiklik göstermektedir. Önümüzdeki yazılarımızda ortalama güneş enerjisi sulama maliyetlerini açıklamaya çalışacağız.