Bu videomuz için öncelikli olarak güneş paneli ve güneş paneli hücresinden bahsetmek gerekirse, güneş paneli nedir ? Solar panel nasıl çalışır ? Güneş Paneli üretimi nasıl yapılır ve güneş paneli montajı ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağız. Güneş panelleri yeryüzüne düşen güneş ışığını elektrik enerjisine çeviren cihazlara denmektedir. Güneş enerjisi sistemleri günümüzde yaygınlaşmaya başlasa da aslında 1900 yılların başında keşfedilmiştir. Fakat petrole ve diğer fosil yakıtlara olan talepten dolayı fazla üzerinde araştırma ve geliştirme çalışması malesef yapılmamıştır. Taki 1973 yılında Amerika da yaşanan büyük petrol krizinden sonra alternatif enerji kaynaklarına yönelim oluncaya kadar. Yaşanan petrol krizinden sonra güneş paneli üzerinde yapılan araştırma ve geliştirme çalışmaları artmıştır. Bunun sonucunda giderek hücre verimleri artmış ve fiyatlarda da düşüşler başlamıştır.

İlk üretilen güneş panelleri genellikle uzay çalışmalarında yaygın olarak kullanılmıştır. Bunun sebebi yüksek maliyetli olmaları, performans verimlerinin düşük olması ve son kullanıcı açısından cazip olmamasından kaynaklıdır.

Aslında Güneş paneli üretimi son derece basit bir yapıdadır. Güneş paneli şurada görmüş olduğunuz fotovoltaik hücrelerden oluşmaktadır. Zaten güneş panelinin elektrik üretimesini sağlayan yapıda bu hücrelerdir. Bu hücreler üretilecek olan panelin watt gücüne göre dizilmekte ve modül olarak montajı yapılmaktadır. Güneş panelinin en zorlu aşaması zaten güneş paneli hücresinin üretilme yöntemidir.

Güneş paneli hücresi yarı iletken diyot olarak görev yapar ve hücreye güneş enerjisi ışını düştüğünde fotoelektrik reaksiyon sonucu elektrik üretirler. Böylece birçok güneş paneli hücresinin birleşimi sonucunda bir güneş güneş paneli üretilmiş olur. Bunun dışında güneş panelinin ışık geçirgenliği yüksek bir camı bulunmaktadır. Güneş paneli hücresi ve özel eva cam yine ışık geçirgenliği yüksek reçine ile birbirine yapıştırılmaktadır.

Güneş paneli seçimi yaparken istenilen güç miktarı belirlenir ve buna uygun olarak güneş paneli tercihi olur. Genellikle küçük sinyalizasyon cihazları için buradaki gibi 10 watt, 20 watt gibi güneş paneli seçenekleri varken ihtiyaçların büyümesi ile watt gücüde büyümektedir. Örneğin bağ evi, çiftlik veya sulama sistemlerinde çok yaygın 165 watt ve 275 watt gücünde güneş panelleri kullanılmaktadır. Tabi bu değerler teknoloji geliştikçe artmaktadır. Bizi izlediğiniz içim teşekkür ederiz.