İlk defa tam olarak elektrikle çalışan ve seri üretimine geçilen araçların üretilmeye başlandığı günden bugüne yaklaşık 10 yıl geçti. Geride kalan 10 yıllık süreç içerisinde elektrikli araçların şarj edilme lokasyonları belki de yerli pazarda en büyük sorun halinde. Ancak son zamanlarda artan elektrikli araç şarj noktaları ve istasyonları zamanla daha iyi bir geleceğin bizi beklediğine dair sinyaller veriyor.

İstanbul’da Elektrikli Araçların Şarj Edildiği Merkezler

Elektrikli araçların doğa dostu olarak üretilmesi birçok insan tarafından fazlaca rağbet görmelerine sebep oldu. Sessiz motorları, yakıt ekonomisi ve karbonmonoksit salınım oranları sebebi ile ilgi çeken ve ilk etapta hibrid, arkasından tam elektrikli olarak sayıların gittikçe artması günümüzde elektrikli araçlara olan ilgiyi de arttırıyor.

Hali hazırda bazı çevre ve araştırmacıların, elektrikli araçların çalışırken olmasa da bataryalarının bir şekilde doğaya dizel araçlardan daha fazla karbonmonoksit salınımı gerçekleştirdiği ve daha fazla zarar verdiği iddiaları dolansa bile, bu iddia henüz kanıtlanmadı. İstanbul’da elektrikli bir araç sahibi olmak hala zordur.

İstanbul’da elektrikli araç şarj istasyonları merak edilenler arasında gizemini koruyor. Bazı kaynaklar ülkemizde ve İstanbul’da yer alan elektrikli şarj istasyonlarını tek tek paylaşmaktalar. Bu kaynakların doğruladığı tek şey ise gerçek yakıt istasyonlarının henüz istenilen düzeye yakın olmasını bırakın, çok uzak olduğu.

Elektrikli Arabamı Nerede Şarj Edebilirim

Elektrikli bir arabanız veya motorunuz var ise eviniz ve garajınızda iken aracınızı şarj etmeyi unutmayın. Çünkü Türkiye henüz elektrikli araçların şarj edilmesi konusunda ideal sayıda şarj istasyonu barındırmıyor. İstanbul’da dahi aracınızı şarj edebileceğiniz noktalar şehrin bilinen alışveriş merkezleri, bilinen büyük otomotiv markaları ve plazalardan oluşuyor. Bu da benzin istasyonlarının bu konuda oldukça isteksiz olduklarını gösteriyor. Aracınızı veya motorunuzu sırf bu neden dolasıyı ile alışveriş merkezlerinde ve plazalarda şarj edebileceğinizi, geriye ise yalnızca kendi eviniz ve garajınızda bu ihtimali değerlendirebileceğinizi unutmayın.

Bazı Otoparklarda Elektrikli Şarj Mevcut

Elektrikli araç şarj istasyonları merak edilenler ve yanıtlanamayan sorulardan birini paylaşmıştık.
Bu açıdan bakıldığında;

  • En çok şarj istasyonu barındıran lokasyonlar alışveriş merkezleri
  • İkinci sırada belli başlı lüks plazalar
  • Bir sonraki basamakta çeşitli otomotiv firmaları
  • Son adımda ise bir takım otoparklarda

Olmak üzere dört ana başlık oluşturabiliyoruz. Konu İstanbul olup, bu kadar büyük bir metropol içerisinde elektrikli şarj istasyonu olunca, geriye kalan tek nokta ise bu araçlara sahip olabilecek maddiyata sahip insanların yaşadığı semtler ve bu lüks semtlerdeki otoparklar ve birkaç adet sayılabilecek benzin istasyonu oluyor. İstanbul’da belediyeye ve özel sektöre ait birkaç otoparkta elektrikli şarj istasyonu mevcuttur.

Elektrikli Motosikletler Kullananlar Daha Şanslı

Otomobil üreticileri araçlarını piyasaya sürmesine sürüyor ancak bu araçlar hem fosil yakıt kaynaklı araçlara göre daha pahalı oluyor hem de her noktada bu araçları şarj edecek bir istasyon bulamıyorsunuz. Ancak durum motosikletler için aynı değil. Bir elektrikli motosiklet kullanıcısı, elektrikli otomobil kullanıcısına göre şu durumda daha avantajlı.

Zira otomobiller için şarj noktaları bulmak oldukça zorken, motosikletlerin özel aparat ve akümülatörler sayesinde standart voltajı çevirerek, klasik bir priz yardımı ile şarj olmaları onlara büyük avantaj sağlıyor. Bir kafede, bir köşe başı dükkanda, hatta kimi durumlarda aküleri çıkarıp evde dahi şarj edilebilen motosikletleri düşündüğümüzde, araçların hareket etmesini sağlayan bataryaların yoğunluğuna kıyasla motosikletler bir adım önde yer alıyor.

Full dolu bir batarya ile 100 kilometre gibi bir yol kat edebilen elektrikli motosikletleri özel aparatları sayesinde hızla ve her noktada şarj etme şansı bulunuyor. Aynı durum otomobiller için henüz söz konusu olmasa bile, gelecekte yaygınlaşması planlanan şarj istasyonları ile bu durumun önüne geçilmesi planlanıyor.

Sıfır Emisyon Katkısı

Elektrikli araçlar için tartışılan ve henüz kesinleştirilmeyen bir nokta var. Fosil yakıt kullanan tüm araçlar dizel veya benzinli olunmasına bakılmaksızın, atmosfere belirli oranda karbon salınımı gerçekleştiriyorlar. Ozon tabakasına zarar verdikleri bilinen ve kesinleşen bu araçların yakın gelecekte elektrikli araçlara oranla şanslarının olmadığı aşikar.

Ancak hala piyasada bulunan araçların %95’inin fosil yakıtla çalışması ve petrol sektörünün büyüklüğünden mi bilinmez, sıfır emisyon değerleri ölçülen elektrikli araçların hiç de masum olmadığına dair spekülatif haberler ortaya atılıyor. Bu sebeple sıfır emisyon parolası ile trafiğe çıkan elektrikli araçlar ile alakalı gelecekte nasıl haberler duyacağımız belli değil.

Hızlı Şarj Noktalarının Yaygınlaşması Planlanıyor

Türkiye ve tüm dünyada hızlı şarj istasyon ve noktalarının yaygınlaştırılması planlanıyor. Elektrikli otomobil üreticilerinin öncülerinin Amerika’da bulunduğunu var sayarsak, ABD bu konuda öncü ülkelerden biri, özellikle Tesla markasının başarısı ve arkasına aldığı rüzgarla tüm istasyonlara elektrikli şarj istasyonu kurulumu neticesinde Amerika elektrikli araç kullanımında da, istasyon sayısında da oldukça ileride. Avrupa ve Türkiye’de yapılan çalışmalar da yakın gelecekte hızlı şarj noktalarının yaygınlaşmasına katkıda bulunarak bu araçların çoğalmasına ön ayak olmak istiyor.

Türkiye, yerli otomobilin de bir yıl kadar sonra piyasaya çıkacak olması ve bu otomobilin prototipinin elektrikli araç olarak geçmesi sebebi ile hızlı şarj noktalarını oldukça önemsiyor.