Güneş Enerjisi Elektrik Üretim Sistemi Nedir ?

Güneş enerjisi ile elektrik üretim sisteminin birçok alanı vardır. Şebeke hattından uzakta olan sistemler veya şebeke ile entegre olmuş sistemler bunlara dahildir. Herkesin kullanım alanına göre farklı tasarımlar ve projeler geliştirilebilir. Aşağıda size güneş enerjisi ile elektrik üretim sistemlerimin ülkemizde yaygın olarak kullanılan alanlarını tarif etmeye çalışacağız.

Şebekeden Bağımsız Sistemler ( Off – Grid Sistem ) Nedir ?

Şebeke enerjisinin bağlanamadığı, enerji nakil hattından uzak olan yerlerde kullanılan en ekonomik yenilenebilir enerji kaynağıdır. Güneş ışınlarının yoğun olduğu zamanlarda sistemdeki elektrik ihtiyacı karşılanır ve üretilen fazla elektrik akülerde depolanır. Güneş ışınlarının olmadığı zamanlarda ise enerji, akülerde depolanan enerji ile karşılanır. Günümüzde off-grid sistemler nakil hattından uzak olan bağ evi, çiftlik gibi yerlerde hem ekonomik, hem de bedava olmasından dolayı yaygın tercih edilir.

Şebeke Bağlantılı Sistemler ( On – Grid Sistem ) Nedir ?

Mevcut olan şebeke ile paralel çalışan sistemlerdir. Böyle sistemler yaygın olarak fabrikalarda, çiftliklerde çatı uygulaması olarak kullanılır. Çatı uygulamalarında amaç elektrik tasarrufu sağlamaktır. Güneş enerjisi sistemi ile güneş ışığından üretilen elektrik, iç tüketimde kullanılır ve üretilen elektriğin fazlası doğrudan şebekeye verilir. Böylece üretilen ve tüketilen elektrikle ilgili ay sonu elektrik dağıtım şirketi ile mahsuplaşılır.

Şebeke Bağlantılı Akülü Güneş Enerjisi Sistemi Nedir ?

Evlerde, çiftliklerde veya iş yerlerinde jeneratör yerine şebeke bağlantılı akülü güneş enerjisi sistemleri kullanılabilir. Bu sistemler kesintisiz güç kaynağı görevi görürler. Enerji kesintisi sırasında akülü güneş enerjisi sistemi devreye girerek sistemin ihtiyacı olan enerjiyi sağlamaya devam eder.

Güneş Enerjisi ile Tarımsal Sulama Sistemi Nedir ?

Solar güneş enerjili sulama sistemleri çiftçilerin enerji maliyetlerini düşürmek amacıyla kurulan sistemlerdir. Solar sulama sistemlerinde güneş paneli, kontrol panosu ve bağlantı ekipmanları kullanılır. Böyle sistemlerde hem monofaze hem de trifaze motora sahip dalgıç pompaları çalıştırmak mümkündür. Solar pompalar yaygın olarak aküsüz sistemler olarak kurulurlar. Böylece gün ışığından faydalanarak sulama yapmak mümkündür ve sistemde akü maliyeti olmadığı için daha ekonomiktir. Nakil hattından uzak, şebeke enerjisi olmayan sulama yerleri için jeneratör kullanarak sulama yapmak maliyetleri çok arttırmakta ve mahsulün verimini düşürmektedir. Güneş enerjili sulama sistemleri hem temiz hem de ekonomik enerji kaynağıdır.

Güneş Enerjili Aydınlatma Sistemleri Nedir ?

Güneş enerjili aydınlatma sistemleri güneş panelleri ile aküleri doldurarak, gece aydınlatma ihtiyacı için elektrik üretir. Bu sistemler genellikle elektrik şebekesinin ulaşamadığı bölgelerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Fakat enerji veriminin ön plana çıktığı günümüzde, Avrupa’da olan büyük şehirlerde sokak aydınlatmalar yenilenebilir enerji ile desteklenmektedir.

Solar Otopark Sistemleri Nedir ?

Genellikle otoparkların üzerinde araçları güneş ışınlarından veya yağıştan korumak için düz konstriksiyon vardır. Bu konstriksiyonlar güneş enerjisi sistemleri için elverişli alanları oluşturmaktadır. Güneş enerjisi sisteminden üretilen elektrik ister iç tüketimde kullanılabilir istenirse şebekeye satılabilir.

Hibrid Enerji Sistemleri Nedir ?

Hibrid sistemler genellikle tek bir enerji kaynağına bağlı kalmadan, aynı sistem için birden çok enerji kaynağı kullanılmasına denir. Günümüzde yaygın olarak güneş enerjisi ve rüzgar türbinleri kullanılmaktadır. Böylece tüketiciler hem güneş ışınlarından hemde rüzgar gücünden maksimum şekilde faydalanmak isterler.