Ev Tipi Rüzgar Türbini Montajı Nasıl Yapılır ?

Şebeke hattından uzakta bulunan bağ evi, hobi bahçesi veya çiftlik gibi yerlerde çok yaygın olarak ev tipi rüzgar türbini sistemleri kullanılmaktadır. Bu sistemler yaygın olarak tek başına değil, güneş panelleri ile birlikte kullanıldığında daha sağlıklı performans veriyorlar. Bunun sebebini diğer makalelerimizde açıklamaya çalışacağız. Bu makalemizde almış olduğunuz rüzgar türbinin nasıl olması gerektiği ve montajının nasıl yapılacağını ele almak istiyoruz.

Öncelikle rüzgar türbininizin modeline ve gücüne karar verdikten sonra, vermiş olduğunuz rüzgar türbinin sürekli rüzgarla mücadele edeceği ve belli zamanlarda şiddetli fırtınalara maruz kalacağını bilmeniz çok önemlidir. Bu yüzden rüzgar türbini hem kendisi çok sağlam yapıda olmalı, hemde sizin kullanacağınız direk, plaka, çelik halatta aynı kalitede ve dirençte olmalıdır.

Rüzgar Türbinin Kurulum Yerinin Seçilmesi Nasıl Olmalıdır ?

Rüzgar türbinimontajı yapılmadan önce, mutlaka kurulum yerinin ve etrafının analizi çok iyi yapılmalıdır. Rüzgar türbini bildiğiniz gibi ne kadar rüzgar ile iç içe olursa o kadar fazla verimli çalışacaktır. Bu yüzden rüzgar türbinine gelecek olan rüzgarı kesecek herhangi bir nesne, ağaç, bina vs olmaması önemlidir. Rüzgar türbinin yakınlarında bir ağacın olması, rüzgar türbinin performansını olumsuz etkileyecektir. Böyle durumlarda mutlaka rüzgar türbini engelin üzerine 3 veya 4 metre yükseltilmelidir.

Rüzgar Türbini Direği Ne Kadar Yüksek Olmalıdır ?

Ev tipi rüzgar türbinlerinde kullanılacak direk uzunluğu kurulum yerine göre değişmektedir. Rüzgar türbini kanatlarının, rüzgarı daha iyi yakalaması ve performansının yüksek olması için direğin uzunluğu çatı üzeri kurulumlarda minimum 2.5 metre tavsiye ediyoruz. Eğer rüzgar türbini sistemi zemine kurulacak  ise minimum 6 metre ve maksimum 12 metre olmasını müşterilerimize bildiriyoruz. 12 metreden daha uzun türbinlerin şiddetli rüzgarlarda eğilme riski ortaya çıkabiliyor.

Rüzgar Türbinin Alt Plakası Nasıl Olmalıdır ?

Rüzgar türbinin direğinin, zemin ile sabitlendiği alanda kullanılan plakada son derece önemlidir. Bu plaka hem zemine çok sağlam tutturulmalı hemde direk ile bağlantısının çok kuvvetli olması sağlanmalıdır. Genellikle ev tipi rüzgar türbinlerinde, direği yerden kaldırdığımız için menteşeli bir sistem kullanıyoruz. İki plaka menteşeler yardımı ile açılır kapanır bir durum kazandırılıyor ve en altta kalan plaka somunlar sayesinde zemine montesi yapılıyor. Rüzgar türbini kaldırılacağı zaman üstte kalan plaka yavaş yavaş diğerinin üstüne geliyor. Böylece direği kaldırma sistemi kolaylık kazanmış oluyor.

Rüzgar Türbini Sistemi Bağlantısı Nasıl Yapılır ? 

Bir rüzgar türbini satın aldığınızda ve onu var olan bir güneş enerjisi sisteme ilave edecekseniz korkmanıza gerek yoktur. Çünkü rüzgar türbinlerinin kurulumu çok karmaşık değildir. Öncelikle rüzgar türbinleri güneş panelleri gibi doğru akım üretmezler, bu yüzden rüzgar türbini jeneratöründen 3 kablo çıkmaktadır. Bu 3 adet çıkıştan rüzgar türbinin şarj kontrol cihazına bağlantı yapılması gerekmektedir. Tüm şarj kontrol cihazlarında, türbinden gelen kabloların bağlantı yerleri zaten belirlenmiştir. Ayrıca sistemde var olan akülerinizin çıkışından, rüzgar türbinin şarj kontrol cihazında bulunan akü giriş taraflarına + ve – uç olarak bağlantıyı yapıyoruz. Böylece sistemimizin montajıda tamamlanmış oluyor. Rüzgar türbini dönerek elektrik ürettiği sürece, şarj kontrol cihazı üzerinden akülerinizi doldurmaya hazır.

Aşağıda size 12 volt olan bir güneş enerjisi ve rüzgar türbini sisteminin bağlantı şemasını paylaşıyoruz. (Üzerine tıklayarak büyük halini görebilirsiniz.)