Güneş Paneli Nedir ?

Güneş paneli yani diğer adı ile solar panel, yeryüzüne düşen güneş ışıklarını elektrik enerjisine dönüştürürler. Güneş paneli içerisinde bulunan solar hücreler sayesinde, üzerine düşen güneş ışığını emerek elektrik enerjisine dönüştürürler. Bir güneş panelinin verimi, kullanıldığı hücrenin güneş ışığını elektriğe dönüştürme oranı ile belirlenir. Birçok farklı kalitelerde solar hücre vardır. Kullanıcılar hücrelerin kalitesine göre tercih yapmaları gerekmektir.

Solar Hücre Nedir ve Nasıl Üretilir ?

Solar hücre, asıl güneş panellerini oluşturan ve elektrik üretmesini sağlayan araçlardır. Solar hücrenin  98’i dünyada bol miktarda bulunan Si’dur yani silisyum . Fakat saf halde olmayan Si, genel olarak silisyum dioksit (SiO2, kuvars) halde bulunur ve saflaştırma işlemi oldukça maliyetlidir. Bu yüzden güneş hücrelerinin maliyeti de yükselmektedir. Günümüzde bilim adamları daha verimli ve az maliyetli saf silisyum elde edebilmek için inorganik ve organik olmak üzere bilimsel çalışmalara yönelmişlerdir.

Güneş Paneli Fiyatları Ne Kadardır ?

Güneş paneli fiyatları, ürettikleri watt başına hesaplanmaktadırlar. Güneş panelleri için watt başına birim maliyet vardır. Örneğin : Watt başına 0,62 Dolar / Cent + Kdv olan bir 250 watt gücüne sahip güneş paneli şöyle hesaplanmaktadır. 1 Watt 0,62 Dolar / Cent ise 250 watt güneş paneli ise ; 250 x 0,62$ + KDV’dir. Buda 155$+ KDV’ye tekabül etmektedir. Biraz daha verimli olan 275 Watt olan panellerde aynı şekilde hesaplanmaktadır.