Jel Akü Nedir ?

Jel ( GEL ) akü güneş enerjisi ve rüzgar türbini sistemlerinde yaygın olarak kullanılmakta ve tavsiye edilmektedir. Jel akülerin diğer akülerden farklı özelliği saf su ilavesi gerektirmemesidir. Böylece jel aküler bakım gerektirmezler. Jel akülerin en büyük avantajı ‘’ derin deşarj ‘’ olma özelliğidir.

Derin Deşarj Nedir ?

Jel aküler, sulu akülere göre daha fazla deşarja dayanıklıdır. Sulu akülerde deşarj oranı sadece 25’tir. Jel akülerde ise deşarj oranı 75 civarındadır. Jel aküler son noktasına kadar deşarj olduğunda içerisinde bulunan kimyasal yapısı zarar görmeden yeniden şarj olmaktadır fakat aynı işlemi sulu veya kuru akülerde yaptığınızda içerisinde bulunan kimyasal madde zarar görecektir. Her işlemde hasar alan kimyasal madde sebebi ile sulu ve kuru akülerin ömrü çok kısa olacaktır ve beklenen performans elde edilemeyecektir. Jel aküler zorlu şarj ve deşarj koşullarına en dayanıklı akülerdir.

Jel Akünün Avantajları Nelerdir ?

Jel akülerin içerisinde bulunan elektrolitler jel kıvamlı kimyasal içerisinde olduğu için çok düşük sıcaklık ortamında bile diğer akülere göre çok yüksek performans gösterir. Böylece jel akülerin performans verimi çok yüksektir. Ayrıca bakımsız aküler sınıfında olduğu için saf su ilavesi gerektirmezler. Sağladıkları derin şarj ve deşarj özelliği ile diğer akülere göre performansı daha yüksektir. Mesela 100 amper sulu akünün kullanım kapasitesi 50 amper kadardır. Fakat 100 amper jel akünün kullanım kapasitesi 80 amperdir.

Jel Akü Yapısı Nasıldır ?

Jel aküler jel kıvamına getirilmiş VRLA aküdür. Jel akü üretiminde sülfürik asit, isli silika ile karıştırılır ve jel kıvamlı ve hareketsiz bir kütle olur. İçerisinde sıvı bulunmayan jel aküler diğer aküler gibi düz tutulması gerekmez. Böylece elektrolit buharlaşması, sıvı dökülmesi görülmez. Ayrıca jel aküler darbeye ve titreşime diğer akülere göre daha dayanıklıdır.